A harangláb története

2010 óta foglalkoztatja a Csákó (Szt. István negyed) fertálymestereit, hogy azon a területen, ahol 2007 óta rendezik meg a Mikulás-napi ünnepségüket, hogyan lehetne kialakítani egy szép közösségi teret.

2013-ban Hoór Kálmán építészmérnök, fertálymester készített egy tanulmánytervet, amelyben egy haranglábat képzelt el erre a területre. Az elkészült tanulmánytervet megismertettük a Csákó lakosaival is, akik támogatták megvalósítását. Ebben a városrészben nincs semmilyen szakrális létesítmény, ez is befolyásolta az elképzelést.

2014-ben az Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 3 millió Ft-ot és Ficzere György, a terület akkori önkormányzati képviselője, ugyancsak 3 millió Ft-ot biztosított saját képviselői keretéből a beruházáshoz. Ennek alapján a város megrendelte a kiviteli és az engedélyezési terv elkészítését. A megvalósításhoz kellett a lakosság önzetlen támogatása, társadalmi munkája, adakozása is, amely közel 3 millió Ft-ot jelentett.

Az engedély birtokában 2014. szeptember 30-án megkezdődött az építkezés. Egy 6×6 méteres vasbeton alépítményen 11,6 méter magas, 16 köbméter vörösfenyő gerenda felhasználásával épült meg a harangláb. Az elkészült, parkosított építményt 2014 december 6-án dr. Ternyák Csaba érsek úr szentelte fel, Habis László polgármester úr jelenlétében. Ez a létesítmény nem valósulhatott volna meg a város támogatása, illetve a kivitelezők gyors és összehangolt munkája nélkül. Az, hogy ez az építmény rövid idő, mindössze három hónap alatt készült el, nagymértékben a csákói fertálymesterek összefogásának köszönhető, akik fáradságot nem ismerve dolgoztak annak érdekében, hogy ez a szép létesítmény ennek a városrésznek ékköve legyen.

Az építésben résztvevők, adakozók névsorát a torony tartóoszlopán elhelyezett emléktábla örökíti meg.

A toronyban egy 55 kg súlyú harang lakik, melyet Gombos Miklós harangöntő mester készített Őrbottyánban. A harangon Szt. István királyunkat ábrázoló dombormű és a következő felirat található:

"Isten dicsőségére öntették az egri Szt. István negyed fertálymesterei

2014”

A harang minden délben 2 perces harangszóval jelzi az idő múlását.

Építtető:
 Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tervező:
 Hoór Kálmán építészmérnök, fertálymester

Kivitelező:
 Törőcsik Miklós ácsmester

Támogatók listája »