„Nem nagyon hagyok magamnak időt” – Emlékezés Gál Tiborra

Idén lenne hatvan éves Gál Tibor nemzetközi hírű borász, a magyar bor nagykövete, a modern magyar borászat megalapozója, az egri borászat vezéregyénisége. Nem tudhatjuk, mivé válhatott volna vele az Egri borvidék, az ágazat és a város, csak azt: pótolhatatlan veszteség érte hazánkat, Egert, s a szakmát 2005-ben azon a végzetes, csütörtöki napon a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A kiváló, nemzetközi szinten is ismert és elismert szakember 1958. augusztus 14-én született Putnokon, az általa mindig szeretettel emlegetett Gömörországban. A génjeiben hordozta a gazdálkodói életformát, a föld, a termés szeretetét, a ragaszkodást a becsületességhez, a feddhetetlenséghez, megbízhatósághoz. 1983-tól művezetőként dolgozott az Egervinnél, majd ugyanitt az új palackozó szakmai irányítója lett, 1985–88 között pedig a nagyrédei téesz palackozó ágazatát vezette. Ezt követően került az olaszországi Toscanába, ahol az Ornellaia-birtok főborásza, később szaktanácsadója lett.

Egyebek mellett elkészítette az 1998-as Ornellaiát, amely 2001-ben a Wein Spectator Magazinban felállított legjobb borok 100-as listáján az első helyre soroltatott.

Tanácsadóként tevékenykedett a Toscana-i Pellegrini-, illetve a Friuli-i Ronciaila-birtokokon, de dolgozott Bátaapátiban és a Gundel Pincészetnél is. 1993-ban hívta életre társaival az egri GIA Kft.-t, amely később GálBor Kft.-vé alakult. 2001-től résztulajdonosa lett a nagygombosi birtoknak, Pannonhalmán és a dél-afrikai Capaia-birtokon pedig főborász. Ez utóbbinak 2004-től résztulajdonosává is vált. Elnöke volt a legkiválóbb borászokat tömörítő Pannon és Egri Bormíves Céhnek.

1998-ban az „Év Bortermelőjévé” választották Magyarországon, megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, s az Olasz Köztársaság Érdemrendjének Lovagi keresztjével is kitüntették. A legmagasabb gasztronómiai elvárásoknak is megfelelő borai számtalan hazai és nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, és jelentek meg a legnagyobb protokolláris rendezvényeken. Ő az első olyan magyar borász, aki nemzetközi hírnevet szerzett, akinek a tanácsaira hallgattak, akinek a kezdő és a gyakorló szakemberek is itták a szavát. Jelölték a Wein Gourmet által alapított Wine Awardsra, azaz a „bor Oscar-díjára” is, a díjátadó gálára sajnos már nem tudott elmenni…

Gál Tibor világborász volt, európai borász, de elsősorban is magyar borász. Olyan ember volt, akire valóban fel lehetett nézni, s bárhol fordult is meg a világban, mindig megmaradt egrinek. Elindítója volt a Borszalonnak, az ő szakmai irányítása mellett születhetett meg az Ezredforduló Bikavére. Gál Tibor neve szorosan kapcsolódik a borvidék zászlósbora, az Egri Bikavér eredetvédelméhez. Munkásságával rengeteget tett a város és a borvidék presztízsének növeléséért.

2001-ben avatták a Fertálymesteri Testület tagjává. E közösségben is megmutatkozott tiszteletreméltó habitusa, értékteremtésbe vetett hite: első feladatinak egyike volt, hogy szakmai kóstolót szervezett az elválasztott negyedmestereknek. Igazi bordiplomata volt, „a magyar bor utazó nagykövete”, akin keresztül olyanok is megismerték a magyar bort, akik előtte talán még az atlaszban sem találták meg az országot. Ő tette fel hazánkat, s Egert a bortérképre, amit máig lapozunk, s kérnénk mutasson rá egy-egy pontra, egy útra, amely előre visz. Munkája éppoly’ maradandó, mint az űr, amit maga után hagyott.

 a Csákó, Szent István negyed fertálymesterei